torsdag 28 juni 2012
Hur står du egentligen?
Det är tidig morgon och solen strålar från en klarblå himmel. Jag går ut i det daggvåta gräset och njuter den kyliga känslan i fötterna. Att gå på jorden. Att känna hur jorden svarar igen upp genom fötterna upp genom benen och kroppen. Det är en ömsesidig kontakt, levande.
Jag är kanske priveligerad på just det här viset att jag har en trädgård att gå ut i och låta mina fötter bli masserade och helade av grusgångar och gräsmattor men egentligen kan man ju gå barfota på många ställen och det behöver inte vara utomhus. Att t.ex. ta av sig strumporna inomhus och låta hela foten få lov att känna underlaget, bara det kan ge hela kroppen en upplevelse som kan kännas grundande och vitaliserande.
Inom yogan talar vi mycket om vikten av att ha en god grund att stå på. Som med allting i både yogan och livet hänger saker ihop. Att ha en stabil och god grund att stå på innebär inte bara att man förebygger obalanser i kroppen men det påverkar oss också på ett emotionellt och mentalt plan. När vi står stadigt handlar vi med integritet och självkännedom, och det är svårare att rubba oss ur vårt centrum.
Pröva det här.
Stå barfota och känn fötternas kontakt med golvet. Titta ner och se hur dina fötter är placerade och känn efter vart har du vikten på foten. Notera även om du låser knäna. Är dina fotvalv kollapsade?
Hur vi står med våra fötter när vi inte är medvetna om fötterna, kan berätta mycket om hur du har det i resten av kroppen. Om t.ex. den ena eller andra foten har en tendens till att peka utåt än är dina inre benmuskler sannolikt svagare än de yttre. Spänningen på utsidan av låren får ofta till följd att den stora sätesmuskeln (gluteus maxismus) blir stram och hård vilket påverkar ländryggen genom att dra samman höfterna och detta skapar kompression i SI leden och de nedersta ländkotorna och slutligen, phyyy, får det lårbenet att poppa framåt vilket ger en tajthet i ljumskarna.
För att få en uppfattning av detta, ställ dig så att du vinklar fötterna utåt, känn hur det påverkar benen och bäckenet. Du kan känna på insidan av låren hur det känns i för hållande till utsidan av låren, känn även på skinkorna och i ljumskarna, förmodligen kommer du att uppleva att de är spända. Detta påverkar självfallet resten av din hållning, och med stor sannolikhet är det jobbigt att hålla ryggen rak och sträckt. Och allt detta bara för ett par fötters skull!:-)
Och om, t.ex. dina fotvalv är kollapsade, komprimeras fotleden, vilket dels gör att fotens stötdämpning blir sämre och dessutom påverkar upp igenom kroppen och skapar en spänning i ryggen som leder till en dålig hållning med ev. smärta som följd.
(Det finns mycket att läsa om det här ute på nätet, så är du intresserad av att veta mera så rekommenderar jag att du kollar upp det som du är nyfiken på. Du kan också fråga din yogalärare, som säkert kan hjälpa dig med vad du specifikt kan tänka på, så att din kropp hittar en optimal balans både på yogamattan och utanför.)
Efterhand som jag undervisar andra i yoga och naturligtvis själv yogar kontinuerligt får jag mer och mer respekt för yogas terapeutiska förmåga. Genom att yoga ökar vi vår kroppsmedvetenhet och ges en förståelse för hur vår kroppshållning påverkar oss inte bara på ett fysiskt plan men även på ett mera subtilt plan, och över tid kan yogan därför vara med att skapa mera positiva och livsbekräftande mönster.
Så hur ska vi stå då?
Placera fötterna höftbrett isär. Fötterna ska vara parallella så kolla av att du kan dra en rak linje från nr. 2 tås nedersta led till mitten av din häl. För många av oss kan det här kännas onaturligt och ansträngande, men håll ut!:-) Tryck nu ned under stortåskudden och under lilltåskudden, (det kan vara lättare att göra detta om du börjar med att lyfta tårna), var noga med att du jobbar med lika mycket engagement i båda punkterna.
Tryck sedan ned under hälarna och dra dom lätt bakåt utan att missta kontakten med de två punkterna i trampdynan och kolla av att du har lika mycket vikt mot insidan av hälen som mot utsidan.
Notera också hur du genom det här engagemanget har aktiverat ditt fotvalv.
Behåll nu det här engagemanget och sträck ut genom tårna och placera dom i golvet.
Det kan vara svårt att behålla den tydliga kontakten med foten i underlaget när du sätter ner tårna men var viss om att du har börjat ändra på ett mönster och att om du medvetet grundar dig på det här sättet, över tid, kommer att uppleva att din kropp kommer mer och mer i balans.
Kanske har du lärt andra sätt att aktivera det här engagemanget på, hur vi kommer hit har mindre betydelse, så gör på det sätt som känns bäst för dig, huvudsaken är att din kontakt med jorden är grundad jämnt över hela foten. Som yogalärare brukar vi prata om fotens fyra hörn.
En annan bra bild är att tänka på de här punkterna som hjulen på en bil, alla fyra behöver att vara lika mycket i underlaget för att bilen ska kunna köra utan att det sliter på bilen. föreställ dig också hur det är med en bil som har olika luft i hjulen, eller ingen luft alls (plattfothet) vad som händer då över tid.
Så igenom ditt yogautövande men också genom din dag, ha för vana att kolla av dina fötter och linjera upp dom enligt förslaget ovan och känn hur det ändrar din hållning.
Kolla också av hur du går. Det är genast svårare, jag vet;-) för här är våra mönster så inbitna och reflexmässiga men pröva det här, gå så att du sätter ned hela hälen först och sedan sätt ned trampdynan och tryck ned under din stortåkudde och sätt av. Detta skapar en sund linjering i foten och en levande kontakt med underlaget.
Din kontakt med jorden är levande! Det sker i en ömsesidig kontakt genom tryck och mottryck så var uppmärksam på hur du står och går, ta av dig skor och strumpor och börja ditt kärleksförhållande till jorden.
Det är ett förhållande som kräver engagemang men till återgäld är det ett förhållande som får dig i balans och aldrig kommer att svika dig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar