Sidor

söndag 24 mars 2013

Balance takes action

I onsdags var det vårdagjämning och det firade vi med ett yogapass om jämvikt. Temat var inspirerat av begreppet Stirham/Sukham som används i yogan för att beskriva vikten av att hitta balansen mellan stabilitet/flexibilitet och avspändhet/aktivitet i en yogaställning.

Livet tycks som en rörelse mellan motsättningar. Vår kommer efter vinter. Dag efter natt. Inandning efter utandning och visar sig även i vårt liv genom att spinna en tråd mellan födsel och död. I vår vardag pendlar vi mellan upplyfthet och inåtvändhet, glädje och sorg, energi och trötthet.
Att hitta jämvikten i ett liv kan vara lika svårt som att hitta den i en yogaställning. Att inte ta i för mycket eller att inte vara för "slapp" eller oengagerad.


Det finns två saker som jag tycker har betydelse för om man upplever balans.

Det ena är att famna ytterligheterna. Det är lätt att famna det som vi upplever som positivt. Glädjen, energin, kraftfullhet och expressivitet t.ex. men svårare kanske att acceptera motsatserna. I mitt tillfälle behöver jag ofta påminna mig om att t.ex. trötthet, en oproduktiv dag, en känsla av inåtvändhet och nedstämdhet är en naturligt följd av att ha haft en period av dynamik och upplyfthet.
I yogapraxisen handlar det kanske för vissa mera prestations-inriktade människor att hitta avspänningen i yogaställningarna medan det för vissa andra mera laisse-faire typer handlar om att skruva upp engagemanget ett hack. Som personlighet domineras man ofta av det ena eller det andra men det kan också svänga från det ena till det andra i ens egna praxis.

Det andra som är viktigt är att balans kräver handling. Balans är inte något som händer av sig själv. Det kräver ett aktivt deltagande. I livet kan det handla om att göra några aktiva val för att balansera upp den stress man upplever i sin vardag. I yogan kräver praxisen en vaken observant hållning som stämmer av yogaställningen genom att engagera mera genom olika engagemang eller att skruva ner lite för engagemanget så att kroppen kan mjukna och ta emot den support som finns från t.ex. tyngdkraften. Att t.ex. aktivt hitta det fasta i det mjuka, avslappningen i utmaningen. Stillheten i rörelsen, stabiliteten i flexibiliteten, eller ansträngningslösheten i ansträngningen.

Att famna motsättningarna och aktivt förhålla sig till att hitta jämvikt är en förutsättning för äkta upplevelser av frid och frihet. När vi hittar balansen i en yogaställning blir den autentisk och djup. Kroppens hela system påverkas och behållningen av de olika yogaställningarnas verkningar maxas. När vi hittar balansen i livet kan det strömma som det är menat att det ska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar