Sidor

lördag 4 april 2015

Om att sitta bekvämt och varför starka coremuskler inte är svaret på alla ryggproblem.


Vi tillbringar stor del av vår vakna tid sittandes. Leslie Kaminoff skriver i Yoga Anatomy att stolar, soffor, bilstolar, kontorsstolar har blivit för vår rumpa vad jorden är för våra fötter.

Vi är är skapade för rörelse. Att sitta still så mycket som vi gör ger energilösa kroppar, stelhet och krämpor. Det är inte bara att vi sitter mycket men också att när vi sitter, så sitter vi utan att ta hänsyn till vår ryggradens naturliga kurva. Vi sitter oftast mera på korsryggen än på sittbenen, vilket skapar belastning i ländryggen, förkortar och försvagar våra höftböjare samt andra muskler i och omkring höfterna och tröttar bröstrygg och skuldror. Huvudet kontrar med att falla framåt och skapar spänningar i nacken och korta bröstmuskler.

Att känna sig bekväm med att sitta längre tid utan stöd och utan att säcka ihop är närmast omöjligt för de flesta av oss. Vi är så vana vid vårt sittmönster att vi sällan skänker det en tanke. Att inte kunna sitta upprest i längre tid är naturligt för oss.

Intrinsic equilibrium


Vår ryggrad är en sällsam och fantastisk konstruktion. Den är skapad på ett sätt så att den kan hålla sig uppe utan support. Den fina balansen mellan kotor, diskar och ligament skapar det som kallas intrinsic equilibrium och kan översättas med att betyda inre balans. En slags struktur skapad av balansen mellan tryck och mottryck. Detta innebär att både de inre och yttre musklerna som häftar på ryggraden inte håller ryggen upprätt som sådan, även om de kan vara med att stabilisera, men musklernas huvudsakliga roll är att ge ryggen sin rörlighet. Så att vi kan böja oss framåt, bakåt, till sidorna och twista.

Det är en hel del fokus på core. Vi menar att bristen på ett starkt core är det som skapar dålig hållning, ryggproblem och brist på integritet i kroppen. Våra coremuskler är viktiga men min upplevelse är att det inte helt är det som är sakens kärna.

Hållning kommer inifrån


Att lära känna sin kropp och att låta den göra det den ska. När vi inte blandar oss, (genom till exempel att felbelasta den över längre tid, ge den skräpmat och utsätta den för negativ inre och yttre stress), så kan kroppen organisera sig som den intelligenta livsstruktur den är. Hållning kommer inifrån. Den behöver inte magrutor för att hålla sig upprätt. Våra muskler ska först och främst hjälpa oss att i en kombination av styrka och flöde skapa rörelse. Det är skelettet som bär oss och som distribuerar kraft genom kroppen.

I en yogaklass hör man ibland att vi ska förlänga ryggraden. På ett sätt är det ett lite felaktigt att tala om det på det viset. Då vi om vi förlänger ryggraden tar ur dess naturliga kurvatur. Det är ofta inte det vi vill. Men vi vill hitta tillbaka till vår naturliga kurva. Att frigöra spänningar som komprimerar ryggradens leder eller drar oss snett. Det som vi vill är att ha, vad Amy Matthews kallar; "balanced jointspace". Detta innebär att lämplig rörelse kan ske till alla sidor för att sedan återkomma till sin neutrala position.

Våra svårigheter att kunna sitta och stå upprätt utan ansträngning har mera med spänningar att göra. Spänningar som är utvecklade under tid på grund av felbelastningar. Att släppa dessa spänningar och att etablera en medveten relation till vår ryggrads förmåga att hålla sig upprätt av sig själv är nyckeln till en skönare kroppskänsla. (När jag skriver om att släppa spänningar menar jag inte att släppa taget. Det handlar inte om att kollapsa ned mot jorden utan om att frigöra det som hindrar oss i att vara i synk med vår inre kroppsintelligens.)

När du har svårt för att sitta på grund av spänningar har du svårt för att sitta still. Muskler jobbar hårt för att hålla dig upprätt och du kan inte slappna av.

Att kunna sitta upprätt utan stöd i längre tid är detsamma som att vara bekväm när du rör dig och när du står på yogamattan. När du rör dig bekvämt kan du sitta bekvämt. När du känner dig bekväm med att sitta är det lättare att hitta lugnet inom dig.

Vad kan vi göra?


Vi behöver släppa på spänningar i kroppen, inte bara en gång men kontinuerligt. Genom vår yogapraxis, massage och kanske andra kroppsterapier. Och vi behöver lära känna vår ryggrads förmåga. Vi behöver lära känna kurvorna i vår rygg. Och lära hitta balansen mellan kurvorna.

Nästa gång du sitter ned, sitt mitt på sittbenen (går bra både på stol eller på golv). Axlarna ska vara på linje med den beniga punkten på höften (Asis). Förhöj underlaget om det känns ansträngt.
Föreställ dig bäckenet som en skål fylld med vatten och hitta ett läge så att "vattnet vare sig rinner över fram eller bak". När du hittat rätt känner du att du sitter "mitt på" sittbenen.
Känn svanskotan och korsryggen. Märk den rundade kurvan. Känn hur ryggraden växer upp ur bäckenet, följ ryggens kurvor. Ländryggens inåt kurva, bröstryggens utåt kurva och nackens inåt kurva och hur huvudet balanserar som en blomma på ryggradens stängel.
Låt nacken och axlarna slappna av. Låt magen slappna av och märk hur du inte behöver att engagera dessa muskler för att kunna sitta upprätt. Ryggraden klarar det fint utan hjälp härifrån.

Och så märk vad ryggraden kommunicerar till dig. Märk vart det finns en tendens att spänna upp, vart det kanske finns för mycket rörlighet. Förhåll dig till detta genom att ge ryggraden lov att visa vad som är mera balanserat för den.

Märk din in och utandning, låt den allteftersom bli mera hel och full. Och känn hur ryggraden är involverad i andningen. Hur på inandning det sker en subtil bakåtböjning och på utandning en lätt framåtböjning.
Sitt en liten stund och var med sensationerna som kommer och går. Kanske blir det mera stilla och sensationer och tankar glider för en stund i bakgrunden.

Dess mer vi är lyhörda för ryggradens iboende intelligens när vi sitter, står, går och när vi yogar förstås;) dess mera vitalitet och lugn kommer vi att uppleva.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar