Sidor

söndag 31 maj 2015

Är du alltid neutral?

Gary Ward som har skrivet "What the foot" svarar i en intervju när han blir frågad om vad en neutral fot är att; "neutral är det som foten rör sig in och ut igenom, inte något vi alltid ska eller bör eftersträva att vara i."

När en fot som vet vad en neutral placering är, tar ett steg framåt rör den sig från neutral in i pronation (rör sig inåt) tillbaka i neutral och ut i en supination (rör sig utåt).

Men om din fot inte känner till neutral som utgångspunkt, som till exempel om din fot alltid pronerar, kommer ditt gångsätt att påverkas av det. Och i din gång kommer din fot inte att hitta den här klara rörelsen igenom neutral och ut i de andra rörelsemöjligheterna. Detta påverkar i sin tur hur belastningen blir upp igenom häl och ben och kan påverka till exempel knä och höfthälsa.

Kolla bilden här nedanför:

Jag tänker att detsamma naturligtvis gäller för när vi talar om en neutral rygg. Eller en neutral hållning.  
Neutral är inte något vi alltid är i men är något som vi rör oss ut och in igenom.
Våra utmaningar uppstår när vi inte vet hur neutral ser ut och ska kännas. Våra utmaningar kommer också om vi eftersträvar att alltid försöka vara neutrala i vår hållning och gång, vilket nog rent praktiskt är omöjligt. Frihet i kroppen är att veta vad neutral är och sedan ha rörelsekapacitet att röra sig i samtliga riktningar och plan som de olika lederna tillåter.

Hur ser det här ut i en yogaställning? 

Din förmåga att vara neutral påverkar dina yogaställningar. Den belastningshistoria som du utvecklat tar du med dig in i din yogapraxis. Att lära hur neutral ska kännas och se ut för dig är en förutsättning för att kunna utföra yogaställningar sunt och fördjupat.

Så vad är neutral?

I Katy Bowmans bok Alignment Matters finns den här illustrationen.
Den visar en optimal linjering av kroppen i en stående position.
Siffrorna beskriver som du kanske ser olika punkter i kroppen.
Till exempel är punkt 11 ditt blygben. Punkt 12 dina ASIS (de beniga utstickande höftpunkter du kan känna med dina fingrar om du går från naveln och ut till sidorna) Punkt 13 är det första revbenet som du kan känna med händerna.



Kolla gärna Esther Gokhales version av detta här:

Vi har i mina klasser jobbat en del med att hitta den här placeringen inte bara i stående men även när vi utför sittande och liggande ställningar. För många av oss är det svårt då vi är djupt präglade av vår livsstil. Ett stillasittande liv, eller ett liv med enahanda rörelser formar våra kroppar. Men även trauma och sjukdom kan skulptera oss till ett kroppsmönster som skapar en slitsam belastningshistoria.

När vi yogar har vi möjlighet att titta närmare på det här och också arbeta med våra mönster. Att hitta en neutral kurva i ryggen till exempel eller att engagera foten så att den arbetar mera optimalt i en ställning där vi belastar foten.

Titta här på hur Jenni Rawling illustrerar det i sitt foto:

Skön känsla i kroppen=lugn i nervsystemet
 Men optimal placering handlar inte bara om att få punkterna koordinerade så att de passar "facit". Är till exempel våra sätesmuskler svaga, hälen ostabil, psoas kort och kappmuskeln svag kan det att hitta neutral vara en utmaning. Det finns många ställningar i yogan som kan tänja och stärka kroppen till att så småningom hitta tillbaka till den sköna ansträngningslösa känsla som är kännetecknande för neutral och som många av oss upplevde som barn.
Och när vi låter erfarenheterna i vår yogapraxis sippra ut i våra rörelsemönster också utanför mattan börjar vi för allvar skapa nya neurologiska stigar i nervsystemet. När vi ändrar våra vanor och lär kroppen och sinnet hur det ska kännas blir det lugnt och det känns som att komma hem.

Och när vi är hemma i kroppen är vi hemma överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar